Thursday, July 21, 2011

Penjara janji


setelah kuciwa tak sempat masuk penjara pudu sebelum dirobohkan maka simpanlah hasrat terpendam untuk menjejakkan kaki ke penjara suatu hari nanti. bukan senang nk masuk penjara kalau dah terbunuh kucing di dalam enjin kereta pun menangis teresak-esak henjut-henjut bahu ni kan pulak nak tikam orang macam "botak". simpang melaikat 44.


ok sekarang dah boleh cerita pernah masuk kawasan penjara.dan jakun sangat.


tapi tak puas hati sebab ini penjara baru.bukan penjara tahanan yang besar tu. tapi takpe selagi bersama kementerian dalam negeri pasti boleh masuk penjara lagi kalau ada event. "kita dh kenal nak masuk penjara hari-hari pun boleh" . itu adalah dialog PR Jabatan Penjara bukan banduan penjara.

ini abang kameraman bukan abang banduan.


actually penjara ni dipanggil pusat pemulihan pemasyarakatan di kem batu 10 kuantan.banduan yang masuk dekat sini ada baki lagi 2 tahun nak dibebaskan dan terpilih.kira macam feveret banduanlah :P jadi inilah masanya untuk beri dorang keyakinan diri dan bergaul dengan masyarakat. mereka tak dipanggil banduan tapi "orang yang diselia,ODS." mereka buat kerja kemasyarakatan macam gotong-royong,potong rumput,dan kerja-kerja lain di luar pusat ni. dan dibayar gaji. yelah kalau takada pusat macam ni tak biasakan diri dengan masyarakat mestilah susah mereka nak hidup bila keluar nanti.


tercari-cari jugak cikgu zakiah,daim dan cikgu ripin.aha.ok sebenarnya cerita juvana takada kene mengena dengan jabatan penjara dan bukan macam tu kehidupan sebenarnya dekat penjara. agak marahlah orang-orang penjara dorang kene hentam sebab cerita juvana yang best tu.makan pakai tempat tidur semua dijaga. seingat aku dulu parent aku pernah sediakan makanan untuk orang-orang dalam penjara setiap hari. hey makan mewah ok. bukannya ikan masin. paling koman pon ikan jaket.

ha tunggu apa lagi? penyimbah asid baik awak serah diri masuk dalam penjara hidup terjamin tahu. ayam masak kari pakej papadom dan air sirap pun ada.


sumpah takut masa mula-mula masuk.before masuk memang ada taklimat keselamatan lagi-lagi kaum wanita. masuk je dalam mata dorang tak lepas-lepas usha atas bawah atas bawah..takut! dah lama tak jumpa dan tak dapat perempuan. gulp!

tapi bila sesi int bedeba deba deba jantungku lagi-lagi ber eye contact. dan sebenarnya terus jadi tak takut dan sedeyh dan nak menangis. lagi-lagi yang tua macam baya kader baba,,macam baya atok-atok. dengar rintihan sesalan dorang je dah tertusuk di qalbu. kasihan.

semoga dosa mereka diampunkan dan berjaya buka lembaran kehidupan yang baru.



"ah sesuai nyah kau pakai baju belang banduan antarabangsa gitu,"ujar seorang repoter pondan.



3 comments:

Qing Cai said...

asics
chanel handbags
soccer jerseys
canada goose outlet
michael kors factory outlet
chanel handbags
herve leger outlet
ugg boots
replica handbags
ralph lauren shirts
the north face outlet store
mulberry outlet
rolex watches
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses
pandora jewelry
cheap snapbacks
christian louboutin uk
michael kors factory outlet
longchamp outlet
michael kors outlet
football shirts
ray ban sunglasses
ugg outlet
cheap jordans
beats by dr dre
mbt shoes
ugg boots
the north face outlet
cai20151020

dong dong23 said...

pandora jewelry
adidas originals
ray ban sunglasses
celine handbags
juicy couture
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses outlet
jordan retro
giuseppe zanotti
coach outlet
longchamp bags
jordans for sale
adidas trainers
louis vuitton outlet
coach outlet online
kevin durant shoes 8
michael kors outlet clearance
cheap jordan shoes
nike air force 1
air max 90
asics shoes
timberland outlet
nike outlet store
longchamp handbags
tods shoes
louis vuitton outlet
kate spade handbags
jordan retro 3
polo ralph shirts
christian louboutin shoes
gucci
ralph lauren polo outlet
michael kors outlet clearance
rolex watches
coach outlet
toms shoes
christian louboutin flats
fitflops sale clearance
louis vuitton
coach outlet store online
20167.23wengdongdong

郑佳颖 said...

adidas yeezy boost
michael kors outlet store
longchamp online shop
michael kors outlet online
adidas stan smith
longchamp
golden goose sneakers
adidas tubular UK
jordan shoes
yeezy boost 350