Friday, November 4, 2011

Rawatan bulan terkena sabit

berapa ramai antara kita yang pernah masuk persatuan bulan sabit merah masa sekolah dulu? ok kalau masuk pun gerentilah tak hingat bantuan kecemasan dah sebab tak makan kismis cerdik selama 16 tahun. tak payah tunggu masuk persatuan ok. memang kena perlu tahu. kalau terjadi kes-kes kecemasan yang kecik dah tak payah nak nak gelabah puyuh.

ok kesedaran ini timbul selepas menggelupur puyuh semalam. sedang leka memotong kotak utk projek d.i.y bagi orang yang kedekut,maka tergores dan menanglah tangan terkena cutter yang tajam.dan terus mcm errrr ok luka kena pisau je,..padahal darah dah bercucuran di lantai . dan mcm gelabah puyuh tak tahu buat apa bila darah macam ayo paip. nak call sapa pon tak keruan dah.dan mcm tak logik bila call kata kena pisau dan menjerit tolong!!


apa yg perlu anda buat? ewaah

> bila darah keluar basuh jari dekat air yang mengalir, lap then compress guna kain. balut dan tekan lama-lama dalam 5 minit . jangan buka. ok kalau oozing blood most likely dari vein. tapi kalu arteri darah akan memancut. ok mcm kes aku adalah dari vein. jangan bukak balutan tadi sebab kalau kita bukak die akan berdarah lagi. balut dan tekan lama-lama.

tips ini adalah dari penyelamat wonderpet saya,aen. nasib kebetulan dia nak ke rumah dan tips ini dari kakak iparnya yang seorang doktor,. tq aen!

.

memang kita akan kata ah takat terkena pisau basuh then guna hansaplast sudah. eh eh syilap ok!jangn lupa dapatkan rawatan susulan di klinik. dapatkan suntikan att bagi mengelakkan kancing gigi kerna risau pisau berkarat dan kuman. oh ya suntikan ini bertahan selama 6 bulan. katakanlah pulak lepas jari kaki, then jari tangan ,then lepas ni aku terkena gergaji pulak dekat leher,,ok tak payah amik suntikan att sebab masih dalam tempoh 6 bulan.

pil antibiotik perlu dimakan ok.




taraa! ini hasilnya! ok selamat mencuba!


dan pastinya raya haji tahun ini salam guna kaki.





3 comments:

Qing Cai said...

asics
chanel handbags
soccer jerseys
canada goose outlet
michael kors factory outlet
chanel handbags
herve leger outlet
ugg boots
replica handbags
ralph lauren shirts
the north face outlet store
mulberry outlet
rolex watches
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses
pandora jewelry
cheap snapbacks
christian louboutin uk
michael kors factory outlet
longchamp outlet
michael kors outlet
football shirts
ray ban sunglasses
ugg outlet
cheap jordans
beats by dr dre
mbt shoes
ugg boots
the north face outlet
cai20151020

dong dong23 said...

louis vuitton
michael kors outlet online
adidas ultra boost
coach outlet store online clearances
tory burch flats
adidas shoes
cheap ray ban sunglasses
burberry outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
cheap jordans
oakley sunglasses
oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
jordan shoes
christian louboutin outlet
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
air max 90
adidas outlet store
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
nike trainers
oakley outlet
jordan concords
hermes birkin bag
fitflops sale clearance
kate spade
michael kors outlet
gucci handbags
louis vuitton
coach factory outlet
giuseppe zanotti sneakers
ray ban wayfarer
true religion outlet
nike huarache shoes
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
adidas yeezy
coach outlet
20167.23wengdongdong

郑佳颖 said...

pandora bracelet
adidas ultra boost
ferragamo sale
longchamp bags
adidas outlet
michael kors outlet
cartier love bracelet
kobe basketball shoes
kobe 9
fitflops clearance