Friday, September 25, 2009

::jGn paKai Eyemo dkT teLinge::


alhmdulillah.raye thn ni dpt lagi raye dgn mak tok.atau lebih glamer dgn panggilan tok nah.
makin tua makin byk ragam die.ego meninggi je nk pimpin kalu bejalan die xmau.tok nah mmg xlekang dgn tongkat sakti die..hehe pakai tongkat ke mana saja.

lpk2 dkt kmpg mase raye arituh sempat lah kiteorg borak2 imbas kenangan lame.sume hal berkenaan ngn tok.

tok nah nie ade mslh pendengaran.jadi kalu nk ckp kene pekik kuat2 atau ulang manyak kali. tapi kalu nk ngumpat kite ckp slow2 mmg die dgr.mmg pelik.kehkeh.dulu tok nah nk jd doktor tapi xkesampaian.die xsempat abeskan phd .sebab tuh die pandai2 ltk "eyemo" dlm telinge die.atau bak kate kazen aku si koden "aku rase tok silap bacala.die igt earmo sb tuh die taruh dlm telinge."

tok nah pekak sebab die ltk eyemo dlm telinge.jadi jgn pandai2 ltk eyemo dlm telinge.sila ambil iktibar.baca btl2 eye-mo bukan ear-mo.
tok nah mmg kene bergantung dgn ubat.biaselah skt org tua.tapi ubt tok kene mkn sehari sekali aje.sekali tuh pon berape puluh bijik aku xtawla.insiden ni 2 3 tahun lps kot.turn mak bwk tok blk umah pulak.berbulan tok ddk dgn kami.aku jarang2 jumpa sb sibuk study.kebetulan cuti semester aku blk rumah dan rutin aku ari2 jage tok.kasik makan pimpin die ke mana die nk g. tok mmg kene mkn ubt sblm die mkn.satu ari sblm lunch aku ty tok, "tok dh mkn ubt lum?" 3x jugaklah aku ty mungkn sebab aku ty slow sgt. die kate blom.. maka spt biase aku kasik tok mkn ubat die yg hmpir 15 bijik.

usai mkn tengahari.mak msuk bilik nk pastikan tok solat zohor.tok kate die dh solat asar.mak pelik aku lg pelik.mak ty tok dh mkn nasik ke aku kate dh, die kate nth.lagi mak pelik.mak dh nanges2 bile tok leh ty kat mak ko ni sape.mau xgile mak ngn aku kat ctu menggelabah.kami syak tok dh nyayuk.

bwk tok g kinik.doktor sahkan tok overdose.atau "lalok".akibat mkn ubt lebih. berbulan jugaklah aku xberkunjung ke umah mkcik dan pakcik aku sb tkt.aku yg kasik tok mkn ubat 2x maka 30 bijik ubt tok mkn. rupenye tok dh mkn ubt sebelum aku kasik die mkn ubt lagi skali.aku ttp xslah.yg slh tok sebab silap dgr.tok pulak slhkan "ubt telinge" yg die pakai tuh buat die pekak xboleh bezakan mkn nasik dgn mkn ubt.

aku msh bersyukur sb xmsk paper metro dengan muke depan "cucu bunuh nenek dgn ubat."tapi semenjak tuh aku kalu blk umh boleh rilex2 goyang kaki sambil tgk tv sebab aku kene pecat jage tok.

skrg tok xske kene hantar g umh anak2 die yg lain.die nk ddk kmpng dgn mak ngah je.atas alasan "nanti aku xnk mati dlm kete.aku nk mati dkt rumah".
mcm2la tok nie..syg tok.