Friday, July 2, 2010

::jiNgLi nona::

dulu masa sekolah benda paling syok bila join rombongan sekolah. kene naik bus ramai-ramai,,dapat pegang duit..jalan-jalan tgk tpt best,kalu pergi melaka paling kurang bawak balik patung buaya getah.makna sebenar pegi rombongan, xpaham.walau melaka bandaraya bersejarah.nangesla kalu kena taw sejarah melaka mase zaman sekolah rendah.aku rase mcm membazirlah budak-budak g melwat melaka.lagi-lagi budak tadika.ngeng~

6hari dekat melaka mcm2 aku dapat.kagum cara org melaka bawak kereta itu dh pasti.serius selambe xde tgk kiri kanan.belajar bahasa mcm bahasa yg kasar2.."engkau" "lahabau"gambau".belaja bahasa portugal.."bos bai kazer" jumpa org2 portugis..keluarga besar marina bersama anjingnya,..awek portugal..hai barbara mis u,.rasa makanan melaka,.asam pedas yg stim kunyit...umbai melambai lagi... jalan-jalan sekitar bandaraya melaka smbil pecahkan lemak.

dan sekarang aku lagi hitam legam.

setelah shooting di raub agak kecewa,.aku coba nasib di melaka.krew kali ni agak bagus.hahaha.nsb i xgarang dh.sgt bekerjasama.bagus.mari jln-jln melaka.
kalu nk pecahkan lemak-lemak atau bermandi peluh kamu boleh naik ke st paul's church.selain melawat a'famosa smbil bergmbar bersama meriam.ah sure punyala.dr cni boleh tgk pemndangan 1 melaka laut selat melaka pon nampak.itu pon kalau xpitamlah .


abaikan bangla tu.

turun dari ctu dekat bwh anda boleh jalan-jalan smbil bergambar kenangan di clock tower.nk bergambar kawen mcm pengantin ni pon bole haha.dekat tepi clock tower mcm2 ade jual.jgn tertipu mcm aku sudh.selipa manik geli-geli aku beli 15 hengget.kedai lain 10hengget je.lps tu pakai 1jam dh putus.mencarut pon xguna time tu.

dah alang-alang ade kat area clock tower bolehla ke maritime museum complex dekat area ctu jugak.tiket 3 hengget sorg.

sebelah malam kalu nak rasa keindahan lampu-lampu di sekitar tepi sungai melaka bolehla naik melaka cruise.. eh sungai ke ek?tapi jaga-jaga sekali air sungai mercik ke muka bimbang akan mendatangkan kesan jerawat.menurut cerita dongeng rina sungai melaka airnya warna koko lagi cokolat dr air milo disebabkan biawak dekat sungai melaka.biawak-biawak ni xboleh dibunuh/mati..(xpastilah nk percaya).sebab biawak tu la air sungai kaler koko pahit kurang manis.ala nama pun cerita dongeng. nk naik cruise sorg 10 hengget nanti dpt 20% diskaun 8 hengget.kanak-kanak xigtlah.

kalu nak tgk melaka dr atas tanpa menaiki helikopter anda boleh naik taming sari yg terletak di dataran pahlawan.aku suggest naik malamlah siang-siang mcm panas.lepas tu singgah dataran pahlawan megamall.serius mcm2 ade.kalau nk shopping dekat melaka selain mall jgn lupe ke jonker street.kedai2 kat cni mmg terbaik..gile geram.sape gila kasut yg mcm handmade,brg2 seni,brg2 antik,kuat makan(tp pyh nk cr halal)gile baju, gile bergambar,..lagi2 building baba nyonya yg antik gile, bole lah dtg sini. jumaat malam sampai ahad malam pulak ada gerai-gerai.tapi serupa dh mcm uptown.boleh kira brg2 art & antik py gerai dh xbyk.uncle ni plg kewl.asalla tourism melaka xamik die keje.mmg melaka abes la uncle ni
tujuan utama kami dtg melaka sebenarnya nak kaver festival portugis dekat kmpg portugis.nk merasa sekali menari tarian portugis.time ni lah nk rasa. smpai aku dh hapal lagu portugis taw..kebayala nyonya lalala lalala..

brandon gigih ajar aku menari."hey like thisla!" kemain die mrh aku kalu silap step.

payahla kalu dh selalu bershuffle nk tkr step portugis haih.

kbtulan mlm kami dtg ada game portugal vs brazil.skrg aku rase kete ni dh kene bkr kot hahahaharumah ni rumah lama org portugis.leboh 80 tahun ok.
bersama keluarga marina.keluarga dia semua boleh main music,menari,menyanyi.1 group portugis dance tu family die je pon dh cukup korum dh. project 1 malaysia ni mmg byk hal nk harung. mklumlah kene jmpa plbagai bgsa dan agama.pengalaman shooting kedai bak kut teh smpai termuntah xlalu makan 2 hari sblm ni aku rasa xseteruk dekat rumah marina ni :P smpaikan krew2 dh naik biru muka tahan bau busuk yg sgt pelik,..anjing berlari2 dalam rumah,lantai plak dimop..nasib ade minyak cap kapak didi.msg2 lumur dekat hidung.haha.tahan bau dan pernafaasan.aku jgn ckpla tahan muntah dpn rumah separuh gile.setngah botol myk cap kapak abes.alasan semua xsihat.xlogik sungguh.

terpaksa buat strategi mcm tu sb nk hormat agama bangsa dia.balik hotel fendi kaut tanah dlm pasu.masing-masing samak.dh rase penglaman mcmni br sedar kenapa islam pentingkan kebersihan :) ini catia barbara dias candeias.cikgu dr portugal yang mangajar bahasa portugis dekat kmpung ni.smbil tu dia buat research psl bahasa portugis melaka skali.
serius jth cinta dgn dia.weee~ kali pertama bertentang mata fuhh dia ni menariks.ada daya tarikanlah.cara dia bercakap, style dia yg sgt sempoi,pandai amik hati bdk2 dekat cni,sgt friendly,semualah. hehe.dia nk cr ckgu bahasa taw..kalu i ddk melaka sangguplah terima tawaran auww~.
6hari dekat melaka rasanya aku dh topup blk pengalaman masa rombongan zaman sekolah dulu :P

buaya getah bunyi-bunyi pon dh xbyk jual kt melaka ek?

7 comments:

Anonymous said...

RINA: jonker street & jonker walk bezala.act brandon abg die...isacle adik.aku jumpa diorang kat sek aritu tgk nametag diorang,pastu tgk kat register book skali.

Anonymous said...

rumah ni rumah lama org portugis.leboh 80 tahun ok.
- tumpang tanyer lagi ye dik, umah portugis ni kat leboh, ipoh ke?-ahahahahahahahhahahhahahahahahha
anyway cara ko cuba shuffle 2 mmg mcm team wakaka la.jomla masuk next year,kaklin kapten

FareeZan said...

rina: jonker walk time mlm.jonker street kedai2 tepi tu kan?

xla name dia brandon.eximer nama abg die. brandon tu nama famili die kot.didi siap amik nama penuh ok.huh.

anon aka aween: alah.sj je suh teka.mongek!!!

hello itu bukan shuffle ok.kejadahnye shuffle jingli nona py step.ah kacangla nk msk shwdown. wakak mane hebat sgt.ah tarian mcm aku drjh 6 la.hurm...

kalin kapten aku nk join :P

Anonymous said...

gambo hanjeng brandon nape x letak

fareezan said...

farez jibek: aahla.terlupe.
xleh nanti fendi mrh kene samak lagi.

*tanah ada baja :P LOL

Portugueses de Malaca said...

Hello im Barbara :)
i discover your blog :) i dont understand what you wrote but i like the pictures:)

Im in Malacca.

visit our newspaper online
www.malaca-portugal.bologspot.com

Barbara

郑佳颖 said...

kyrie irving shoes
harden shoes
air jordan shoes
longchamp
nike air force
kobe bryant shoes
kyrie 3
tom ford sunglasses
kobe 11
yeezy boost