Monday, July 13, 2009

::Baca suratkhabar si KEMIL sambiL minuM air LoNgkang::

alin nyoyot n ila gendot

kepintaran aku mase kecik xdpt disangkal.ewah~ lagi2 dl bab membaca.pada zaman aku(lwt 90an)kanak-kanak yg berumur 5 thun atau 6 thn dah pandai membaca kira mcm juara estetla. jadi aku sudah pandai membaca dlm lingkungan umur sebegitu.bangga abesla,.
xmacam adik aku yg sangat lampi.seingat aku umur 8 tahun baru pandai membaca.huh lelems.
setiap ari abg sulung aku akan jd guru tuisyen die.seingat aku mse kecik ade 1 paper utusan yg khas utk kanak-kanak. si kecil tajuknye.

setiap ari abg aku akan bk surat khabar n beri 1 pekataan baru untuk ila.mmg kacang gile ah.xphm aku pe mslh adik aku yg lembab sgt.

abg aku menunjukkan skill cikgu tusyen xbetauliah die

"s.i ~si k.e~ke c.i.l ~cil... si kecil"

sambil terketar2 adik aku mengikut satu demi satu,..

"s.i ~si k.e~ke c.i.l ~cil... si KEMIL"! dengan confident die menjerit si kemil. 80x pun ttp si kemil hahaha.mau ilang sabaw abg aku.melayang rotan.aku apelagi tunjuk tanda 'bagus' haha.tapi akhirnya seingat aku mase darjah 3 die meyakinkan kami sekeluarga bahawa die bukan seorang slow learner.alhmdulillah aku lege.

sbagai ank bongsu pasti slalu dpt perhatian lebeyh.perancangan hidup die dr sekolah smpai arinih kader baba yg tentukan.haih beruntung jd ank bongsu,..kader baba dh bincang dgn aku yg adik aku akan bukak kedai kek sendirik lps abes blaja nanti atau jual secara online saje..ewah2.. aku dulu kader baba xpandang pon..huh.

ila mmg seorg yg berbakat dgn dunia pastri.sebut aja kek apa kamu mau mkn.roti,die buat pjm mata.sb tuh die disayangi oleh standard makcik2 hahaha. mau aja aku jerit pada mkcik2 aku bila mereka bezakan aku dgn ila.."setiap org ada kelebihan tersendirilah!eleyh!".ye aku slalu dikeji.
xmengapa.pelan2 aku berkursus dengan adik aku sendirik bagaimana membuat kek cokolat yg sedap.satu demi satu die ajar.ah jgn ty aku bab2 teori.aku benci..peredaran anginlah,..urutan begitu,begini..bagi aku cpt siap n sedap sudeyh.

"hoi jgnlah bukak2..mmgla bantut kek tu nanti..ko ni kak sabawla!"
"oh boleh bantut ek mcm nie..aku tgk jehla. lmbt sgt nk msk."
"hey lampi betuilah!"

mak aku dr jauh menunjukkan tanda "bagus" pada aku sambil apak aku tersengeh2.oh jatuh sudah maruah aku.time tu aku mengakulah 'si kemil' hebat dari aku.

tak kurang jugak dengan adik aku lagik sorg(keluarge agkat) si alin. ah budak idung penyek berhingusan. kemana-mana ibu jari musti dlm mulut.ratu nyoyot.ratu nanges.sume die.memandangkan alin jugak yg bongsu die sering jadi bahan buli dr abgnye..,yg kami paggil atam.plg keji atam pernah tolak alin msk dlm longkang besar.hampir separuh dlm bdnnye minum air longkang yg mcm lumpur..kalu xsb aci cleaner yg selamatkan die,.atam akan menyesal seumur idup smpai skrg.

dlm diam peningkatan alin memberangsangkan.aihh semua org tumpu pada die bile mengejutkan kami dengan kutipan 8A dlm pmr mcmtu jugak spm,seketul je B buat die ralat. aku xnpk die study.yg aku taw,,pulang dr asrama tido,..bace novel.sgt sempoi.perghh.
otak mane die sedut aku pon xtaw.mungkin otak anyah kot :p takde tanda2 awal mase kecik yg die budak pintar. tapi bila pk blk..mungkin air longkang yg hmpir msk separuh dlm bdnnye antara resepi kejayaan die berjaya ke jepun skrg.

mula rindu mereka bedua,. :(



::aku mau pulang ke masa kecil..baca suratkhabar si kemil dan minum air longkang.