Tuesday, August 25, 2009

::budaK uLu::

aku pernah bilang dahulu aku tgl di kawasan pedalaman masa zaman kecil.mmg dulu aku benci dgn ULU BERNAM. Sekarang bile dh besaw dtg ke sini aku senyum sendiri-sendiri bila tingat semua kisah kecil bile kenang.

Kebetulan kader baba punya urusan di ulu bernam aku sempat tinjau tpt2 lame.




Ini sekolah rendah aku. aku sekolah dkt sini dari drjah 1 sampai 6 dari tahun 1991 smapi 1996. abg2 aku semua sekolah dkt ulu kelang ampang,aku je kene sekolah kat cni.tapi adil lah dua2 sekolah ulu haha. keadaan dkt sekolah ni tak berubah pun.tukar cat saje.acik jaga pun org lame .gile ah.boleh bertahan dkt sini.

Ini sekolah ugama rakyat aku.dulu aku belajar sekolah papan tau. Sekarang sudah cantek. Harus bangga jugak sebab kader baba yg mengubah sekolah ni. Sekolah dan masjid dkt sini kader baba yang bangunkan.dua-dua nie projek kader baba dulu lps die dh xkeje dkt sini.

saya yang dulu.yg cumil.dua dari kanan.

saya yang sekarang.kureng cumil.

Aku terjumpa ustazah yg mengajar aku mase darjah 1 smpai 6. bayangkan aku dh umur 25 tahun pun die still berkhidmat dkt sini. Mak pakse aku amik gnbo ngn ustazah habsah nie.malu taw bile jmpa blk.nngeeeee sb slalu mls g sekolah ugama.:P


Ulu bernam ni kwsn ladang.ladang kelapa sawit united plantations (up).asap-asap yang sedang membuat pencemaran itu adalah salah satu proses sedang membuat minyak kelapa sawit yang akan dieksport.kader baba bekerja di bawah engineering department atau melayunye bahagian kejuruteraan.bus kapal feri semua pengangkutan atas tanggungjawab kader baba.

Kader baba kira macam mewarisi keturunanla kerja dkt sini..sebelum nie atok aku yang asalnya jadi cikgu dkt Mumbai berhijrah dan kerja dgn UP nie.skrg kader baba dh xkeje dkt sini jadi abg aku ayeed pula ganti tpt kader baba tapi UP kawasan lain.jadi sape-sape dari ulu bernam,..hai saya ank kader.hehe.

Dkt sini kami sering pindah-pindah rumah.ini rumah terakhir kami ddk. Pokok pinang kader baba tanam pon ader lagi taw.rindunye dkt rumah nie.

Dulu Ini rumah jaja mygulfren.dl umah ni cantek jeh kemas, skrg sudah semak ayoo…yooo.


Dkt sini dulu playground.tpt aku dgn jaja tiap-tiap ptg. Mane nth buai papan jongket sume bagai.katenye tpt nie nak buat rumah dkt sini.



Kader baba sempat jumpa membe lame sekerja.uncle bala.

Mak pon same.siap tahan auntie suria lagik tepi jln haha


Xcukup tu je terjah plak kat umah uncle dora yg ensem.huhu.jumpa bini die.uncle dora keje.

Orang lamela katekan. Oh lagi satu gnbo yg xsempat nk amik akibat sudah hujan,.. feri.dkt ulu bernam ni satu benda yg istimewanya perkhidmatan feri diela.kalu nk ke sebrang jln besaw kene naik feri lintas dalm 1-2km la lebeyh kurang.lintas sungai bernam,adakan blajo geografi dulu name sungai bernam.

Membe2 zamn kecik2 dl xdok jmpa pon.kalu jmpa pon nth kenai lagi ke x.eh aku ader ke kwn mase kecik2. entah.

8 comments:

sepul said...

kalao balik kampung aku selalu la singgah r n'r ulu bernam ni mkn laksa dia sodap.

weeda said...

wahh dah mcm yb menjegok kawasan dah aku nengok nie..pehh hebat laa ayh n mak ko..byk penyokong nieh...snng nak menang party nie..eheheheh..tpkn pic tecik ko tu ce ko besokn tang muke ko baru syok nk nengok ni etecik sgt..tecik2 mata aku ni nmpk idak jugak...

salam ramadan

FareeZan said...

sepul: ye ke? apela mknan xsedap ko tuh?sume sedapkan.

weeda: ah xder mknenye aku nk besokan.nk zoom sendirik haha. ko kan mmg rabun.

aah mmg senang menang party pon..party tupperware adelah.

Anonymous said...

saya asal ulu bernam gak..kat kg.baru tau kan? saya pernah kerje dekat restoran mustafa tapi thn 1993 saya dah keje kat K.L. klu nak cari saya bleh cari guna facebook search jamal dahali.

Qing Cai said...

michael kors bags
cheap mlb jerseys
coach outlet
lebron james shoes
canada goose jackets
michael kors factory outlet
canada goose outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
adidas wings
true religion jeans
nike air max shoes
chanel handbags
true religion outlet
cheap nhl jerseys
ray ban sunglasses
ralph lauren
swarovski crystal
barbour coats
chanel outlet
moncler outlet
michael kors outlet online
oakley
michael kors outlet
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
michael kors wallet
cheap oakley sunglasses
designer handbags
cheap nfl jerseys
cai20151020

dong dong23 said...

michael kors outlet online
jordan 3 infrared
ghd hair straighteners
michael kors handbags
burberry handbags
adidas shoes
ray ban sunglasses
timberland boots
jordan shoes
adidas superstar
louis vuitton outlet stores
longchamp outlet
michael kors handbags
rolex watches
nike air max 90
rolex watches outlet
adidas stan smith
nike uk
fake watches
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
tory burch outlet
ray ban sunglasses
cartier watches
nike free run
michael kors outlet
louis vuitton outlet
air jordan pas cher
toms shoes
toms outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet stores
cheap jordans
adidas originals
kobe 9
michael kors
kate spade
coach factory outlet
michael kors handbags
20167.23wengdongdong

roba gad said...

Great article! We are linking to this great article on our site. Keep up the good writing.
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-detection-isolate-company-riyadh.htm
l
http://www.prokr.net/2016/09/water-leaks-detection-isolate-company-qassim.html

郑佳颖 said...

adidas yeezy boost
michael kors outlet store
longchamp online shop
michael kors outlet online
adidas stan smith
longchamp
golden goose sneakers
adidas tubular UK
jordan shoes
yeezy boost 350