Wednesday, November 11, 2009

::Geng penGembaRaaN 2::

Hari kedua di miri.

Program bermula seawal 7 pagi. 7 pagi dekat sane dh mcm pukul 9 dkt sini.so xterasa sgtla kene bangun pagi2 sebab 6 pagi dh terang benderang.


Penderitaan bermula haha bila kami semua bertolak ke destinasi pertama, kawasan ulu baram, long lamei. Patah riuk jugaklah badan.nasib xmuntah darah jeh. Bayangkan 9 jam naik 4wd nk menuju ke long puak utk naik bot ketinting je.bukan smapi kat kmpg tu lagi.

3-4 orang dlm 1 4wd.jalan jgn tanyalah masyallah lekuk sane lekuk sini mmg mencabarlah lebam jugak ah tlang pungkok.


aksi mengeraskan pundi kencing.

inilah toilet terbuka kami.free.yg dpn tuh semua jaga line.


Yang menjadi lagi parah bila sepanjang perjalanan tuh payah nk cari toilet.dh kiri kanan hutan.yang laki senanglah nk kencing jeh benti..yang pompuan ni keras jeh dok menahan.hahaha.nk jmp toilet pon kat kwsn air sungai itu pon toilet tebuka.

Akibat bayk sgt berhenti kejap mkn drianlah kejap2 tg kumpulan yg belakanglah smpai je kat jeti dh hmpir gelap.pkl 6 kat sane dh mghrib. Gelap gelitalah kami naik bot menuju ke long lamei.

Tapi sebelum naik bot ketinting(xtaw ni nama apa,,tapi bot die sampan yg ada enjin.) semua kene wajib pakai kasut getah yang fames dkt sane dgn gelaran “adidas sepayak”.keadan sungai dengan batu-batu dkt sungai tuh yang buat semua org wajib pakai. Mmg aku tgk kst ni fameslah kat sane. Harga 9-10 hengget. Nasib aku dgn botak pakai kasut buaya so xyahla beli.lagipun mane ade saiz aku.cis org sarwak saiz 31/2 pon xada apedaa.

Naik bot ketinting dr sini ke long lamei ikut pada keadaan air.kalu nk diikutkan air sungai ni npk mcam kat sungai congkak jeh ..tapi jgn xtaw arus deras die tuh..kejap2 buat gelabah.


..Satu sampan boleh naik 2 orang cmpur pendayung dengan tukang jaga enjin 4 oranglah satu sampan.Tapi alhmdulillahlah dalam sejam jeh kami daam keadaan lemau sampai ke sampai ke kmpg long lemau..eh long lamei.Agak seram jugaklah gelap gelita redah sungai

Naseb bujang senang dh tido mase tuh heh.

3 comments:

yutat said...

adoi!!!nk kencin berak pon susah ke?

FareeZan said...

yela yutat. kali ko aku rase berak atas daun jeh.
nasib aku xnk terbery.seminggulah aku xbery haha

sweet.ants said...

keras la pewot x bery hahhahaa. weyh yutat, ko kene bwk botol la siap2 klu kt sane ...hahhaa