Wednesday, November 11, 2009

::genG penGembaraaN 3::

peranan kami meninjau masalah yang dihadapi oleh sekolah long lamei. Kalau lihat pada murid sekolah kat sane aku mmg xpercaya aku g kmpung orang penan. Sgt fasih berbahasa melayu, sangat beradap..kami semua dipanggil dgn gelaran cikgu. Wah jd cikgu sekejap aku.. mane x nye msk jeh kelas saje nk tgk dieorg, semua bgn ucap good morning teacher..hahaha.terharu aku.

Satu kelainan yang aku dpt tgk dekat sini komitmen ibubapa dieorang nie. Kami xsiap lagi nk ke tpt program mak ayah murid2 dkt sini dh siap bekumpul tunggu kami semua. Lagi aku mcm sedeyh bila semua mak ayah murid2 ni xmasuk hutan cari pendapatan dieorg hari tu semata-mata nak raikan kami dan sama-sama join program anak-anak dieorang..cuba kita bandingkan ibubapa kat sini..mereka kat sana kais pagi mkn pagi,,kalu ada hasil adalah makanan kalau xada mkn aja apa yg ada.
Seperti yg aku cakap selama 2 hari aku dkt sini mmg aku xnpk langsung perbezaan kaum penan dengan bangsa kita,,dari segi mentalitinyalah..mereka ni dah sama mcm kita,,pk psl sekolah,pendidikan anak2..mahu terus bela hidup anak2 dengan pendidikan..xada sorang pon yang marah dan xbagi anak2 dieorang pergi sekolah. Walau ddk jauh terperok keluar Bandar pon susah tv dekat rumah pon xsemua yang ada tapi ibu bapa kaum penan ni sangatlah bertanggungawab dgn anak2 dieorng kalau dari segi pendidikan.
Ada yg pernah tamat smpai tgkatan 6 atas tapi xdpat smbung ke universiti atas masalah kad pengenalan.itu slaah satu isu..macamna pihak yang bertnggungjawab xboleh nak pantau masalah ni.kita kena amik beratlah sikit. mereka nk kelaur ke Bandar buat kad pengenalan kos pergi balik hamper 1 ribu~sewa bot, sewa 4wd.mana mereka mampu. Yang bersalin dekat hospital itu xada masalahlah..tapi majority dekat sini semua cara tradisonal.
Kaum penan dengan orang asli ni berbezalah dari segi pemikiran dieorang walau pendedahan dieorang psl pendidikan ni lebih kurang sama.bagi masyarakat asli dieorang ni lebih pada kepercayaan.pasal pendidikan pon nk relate dgn kepercayaan dieorang.
Aku jumpa pakcik ni sorang jeh yang telinga panjang.aku selidik dkt org2 kmpg ni rupanya dieorng dh xamalkan dh adapt bertelinga panjang tuh. Dalam kampong ni ada 2 orang jeh sorg makcik sorg pakcik.pakcik ni je yg aku jmp.
Murid-murid dkt sini sgt peramah,,pantang nampak kamera semua buat aksi macam2. masalahdekat sekolah ni masalah bilik air.sekolah ni semua murid die duduk dekat asrama tapi mandi dekat sungai..ha gile xgile.pagi2 nk g sekolah turun sungai nk syisyi nk beri pon kat sungai taw. Kat ctu lah nk bsh baju bagai. Masalah saluran air dkt kwsn ni antara sebab bilik mandi xada. Tapi bila aku tgk dan buat kajian sket mandi sungai ni mcm dh jadi budaya dan rutin dieorang walaupun kat rumah. Mak ayah dieorang pon mandi dkt sungai.kita dok risau psl keselamatan murid-murid tapi dieorang dh biase. Takde kes lemas pon berlaku. Lagi sedyh bila ada sorg cikgu dkt sekolah ni cerita pasal die mengajar murid2 ni pasal bahagian-bahagian dalam rumah..dieorang xkenal pon toilet.sb dari kecik mmg dieorang xda bilik mandi.


Apa yg aku suka dekat kmpung ni die punya buah-buahan punyalah meriah. Gile xgile ko nk buah pulasan petik jeh..nk makan bwh pokok smapai mlm pon xkesah..nk rambutan,,nk langsat,,nk buah pelik2 pon ade. Sume fresh jeh smpai xlalu mkan. Paling besh makan durian..cakap jeh nk adela orang bawak..pergh tingat smpai la ni.

Pembelaan yang sewajarnya perlulah dilihat dkt sekolah ni. Dieorang ni nak sangat belajar.walau xcemerlang mana pon at least dieorang ada effort nk belajar.xnk ketinggalan nak sama mcm kita. Aku harap masalah sekolah ni pihak kemneterian pelajran amik tindakan secepat yg mungkin. Serius aku cakap kalau kita bagi dieorang ni peluang mcm kita dieorang boleh lebih cemerlang dari kita. Serius weyh.

2 hari aku dkt kmpung long lamei ni sikit pon aku xrase macam ddk dekat kampong penan.orang kampong dkt sini sgt baik.. tersentuh atiku uiih~

8 comments:

Firol said...

wahhh bestnya..argghhhh rindulah pulak anak-anak murid asli aku...

aloy_paradoks said...

apa yg bestnya keje ko ni,, ko berpeluang tengok life org lain..

sweet.ants said...

knpe dorang x wat kad pngenalan ek? warganegara apekah?
ejan, kt sane ade x yg ensem2?

FareeZan said...

cikgu firol: ye saye pun rindu kwn2 sy yg dulu. dari erong hehehe.

aloy: tapi bkn menyibuk dgn life org hehehe. i love my job.

sweet ants: mereka n xmampu nk keluar ke bandar..kos perjalanan 15oo kalu nk ke bandar. sb tuh psl ic dieorg pandang ringan. yang pihak bertanggungjawab plak masing2 xendah.

rakyat didahulukan pencapaian diutamakan?

aloy_paradoks said...

itu wartawan hiburan.... nasib ko bukan...

FareeZan said...

aloy: bukan dan xkan kot.

Qing Cai said...

michael kors bags
cheap mlb jerseys
coach outlet
lebron james shoes
canada goose jackets
michael kors factory outlet
canada goose outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
adidas wings
true religion jeans
nike air max shoes
chanel handbags
true religion outlet
cheap nhl jerseys
ray ban sunglasses
ralph lauren
swarovski crystal
barbour coats
chanel outlet
moncler outlet
michael kors outlet online
oakley
michael kors outlet
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
michael kors wallet
cheap oakley sunglasses
designer handbags
cheap nfl jerseys
cai20151020

dong dong23 said...

michael kors outlet online
jordan 3 infrared
ghd hair straighteners
michael kors handbags
burberry handbags
adidas shoes
ray ban sunglasses
timberland boots
jordan shoes
adidas superstar
louis vuitton outlet stores
longchamp outlet
michael kors handbags
rolex watches
nike air max 90
rolex watches outlet
adidas stan smith
nike uk
fake watches
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
tory burch outlet
ray ban sunglasses
cartier watches
nike free run
michael kors outlet
louis vuitton outlet
air jordan pas cher
toms shoes
toms outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet stores
cheap jordans
adidas originals
kobe 9
michael kors
kate spade
coach factory outlet
michael kors handbags
20167.23wengdongdong