Wednesday, November 18, 2009

::geNg pengEmbaraan 4::

Cabaran hari ke4 pulak ke kampong long sait.mase ni mmg aku hamper separuh mati… badan mmg mcm nk tercabut tulang satu hal.

Dari long lamei kiteorang blk ke long puak. Dari long puak bergerak semula dgn 4wd ke long siut..ha siut xsiutlah jugak kene dok dlm 4wd 2jam.sampai jeh kat long siut naik sampan pulak ke long batang…. 2jam ok.


dah macam tukang bawak bot.


Perjalanan dekat sini mmg mencabar habes.mmg npk mcm sungai congkak tapi deras air die ko rase mcm nk nanges ok..aku hmpir2lah hehe.mana xnye kiteorng dh rase mcm rafting tapi naik bot kayu bukan bot getah mcm orang rafting tuh… bedebau xtaw nk ckplah nk jg diri sendiri lagi nk jage brg2 lagi kamera lagi..gilo xgilo.kejap2 kene turun sebab tersangkut dgn batu.

Ingat dh legalah naik bot blk tapi bot dpn aku lak tetibe karam.. mane xcuak arus tgh deras nk selamatkan dieorg aku xleh buat apa2 sebab kene jg brg lagi kalu x dgn bot2 kiteorng sekali karam..habes kamera talipon baju2 dieorang basah kena air..alhmdulillah akibat tindakan pantas 2 abang penan tuh mangsa terselamat.. aku dgn botak mcm terpinga2lah jugak.blur sekejap xtaw nk selamatkan dieorang mcamane.

Dah sampi kat long batang lagi satu hal..meredah plak dlm hutan.. kena jungle trekking selama 40 minit kalu nk smapi ke kmpg long sait. Seriuslah aku dh kurang 3 kilo lemak weyh.. tgk je la xtvt aku kat sane cmne..haha yg best kiri kanan buah-buahan ikut at ink jeh aku petik smbil jln tapi dh xlrt sgt ok. Panas terik palk tuh mmglah aku skrg ni dh jadi dayang senandung.jgn tekejutla kalu jmp aku.nkxnk jln smpai gak la kiteorg ke kmpung long sait.. pergh letuh badan jgn ckpla.. tapi alhamdulillah gak aku xasma pon.

Malam di long sait kami disajikan dgn mlm kebudayaan..hahaha ni part paling klakolah. Korg penah tgk cite man laksa x?stage man laksa dgn pnduduk kmpgnye yg nonton dkt padang. Mmg sebijikla dlm cite man laksa dkt sini.tegelak2 kiteorg bile tingat cite man laksa yg mamat sorg tuh nyanyi smbil kendong ank..haha. die punya pentas sgt oldskool ddk dlm kmpg ni jugak mcm buat kami tgl dlm zmn 80an. Semua mcm dulu2. Dan pelik2.

Nasiblah 2 tpt yg kami pegi tpt tido die xde mslh.sebab kami tido dkt kelas..selesa jugaklah dari tido kat lua.. agas, nyamok jgn cakaplah. Pakai repalent pon xjln.. botak dh mcm skt aids plak merah2 satu bdn..nsb aku bebas dari jangkitan. hehe.cume sekarang effect die baru nk dtg.oh tidak.kulit aku dh gatal2.


Murid dekat sini berbeza dgn long lamei. Sedikit kasihanlah murid2 dkt sini.masalah yang sama jugak,,bilik air xada..dan paling sedeyh mslh bekalan makanan. Pagi2 kiteorg bekfest mkn mihun dieorg mkn biskut kering..aku xsmpai hat ink makan bila tgk dieorg mkn biskut jeh semata-mata. Bygkan kita waktu rehat dkt seolah mkn biskut kering sekeping. Msk kelas apa yg cikgu aja boleh msk x dlm otak?nk xnk dieorg kene mkn jugak sebab itu aja yg ada,..insap kejap aku.



antara yang punya baju sekolah.



Anak2 penan dkt sini sgt pemalu..dan pakaian sekolah dieorg pon sgt sedeyh..kalu xada dieorg pakai jeh bj biase..yg dh kotor sgt2. knp la aku xtepk nk bwk bj2 yg xpakai..tapi kalu pk blk ko lartke nk angkut bj msk utan.heh. suasana dkt sini pon xsemeriah dkt long lamei tapi aku sgt bangga dgn cikgu2 dkt sini.smnagt buat program..beriya xyah ckplah.. walau ada yg meronta2 nk blk mengajar dkt semenanjung tapi dieorg ttp laksanakan tugas dieorg sbgai guru dkt sane.. kaye woo eluan saja dah beriban.. sebulan 5 ribu xluak dok ngajo kat sini..



Walau comot mane dieorang pakai anak2 penan mmg cun abes.serius aku xtipu..aku ada study sket orang penan ni diiktiraf sebagai perempuan tercantek.. kulit dieorg lain dri yg lain.. putih gebu dia lain.. yg aku jmp lagi hensem dari hans Isaac pon ada..sumpah aku xtipu wey..

umpama mkn lemang dengan sup ayam.




Makan dkt sini aku kureng sket la..mkn nasik die pakai daun..dan mkan ikan sungai selain sup ayam..aku mane makan ikan sungai..makan buah lah jawabnye..




buah pelik. durian liar atau dipanggil durian hutan.

9 comments:

Anonymous said...

canteknye gambar. awak photographer.?

sepul said...

man laksa? hahahah hang tak menari ke menyanyi ke? eleh aku tau mesti ada kan? bubuh la gambaq

..izza.. said...

ko menari???
nk tgk..kahkahkah

FareeZan said...

tanpa nama: mekaceh.aah. tapi potographer x diiktiraf.ekekeke.

sepul: yela cite man laksa tuh. mustila adae.siap poco-poco lagik hahaha.

izza: menari xhapal step. malu kat budak penan jeh hehehe

intan kurus said...

ko menri tarian lilin terbakar langsir kan yg.ak rs megan fox, rozita che wan, angelina jolie, memang asal keturunan penan la jan..oh x lupe gak farizan kader.

FareeZan said...

intanGEMOK: ah sudahla intan.baru nk jenguk blog aku.

name last tuh. mcm ye. tapi kulit cam xsama cmner.

aku cari gak muke mcm ko.xada. mcm opah mey adele.

sweet.ants said...

klu sy di situ mesti dah kurus kelengking sbb x mkn. mkn kt kdai indon padang jawa pon x leh telan. kembang je tekak ni lak masuk pkampungan camtu, kene mkn ikan. oh no! sy x mkn ikan.

syukur la berada di tempat sekarang :)

Qing Cai said...

michael kors bags
cheap mlb jerseys
coach outlet
lebron james shoes
canada goose jackets
michael kors factory outlet
canada goose outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
adidas wings
true religion jeans
nike air max shoes
chanel handbags
true religion outlet
cheap nhl jerseys
ray ban sunglasses
ralph lauren
swarovski crystal
barbour coats
chanel outlet
moncler outlet
michael kors outlet online
oakley
michael kors outlet
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
michael kors wallet
cheap oakley sunglasses
designer handbags
cheap nfl jerseys
cai20151020

dong dong23 said...

michael kors outlet online
jordan 3 infrared
ghd hair straighteners
michael kors handbags
burberry handbags
adidas shoes
ray ban sunglasses
timberland boots
jordan shoes
adidas superstar
louis vuitton outlet stores
longchamp outlet
michael kors handbags
rolex watches
nike air max 90
rolex watches outlet
adidas stan smith
nike uk
fake watches
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
tory burch outlet
ray ban sunglasses
cartier watches
nike free run
michael kors outlet
louis vuitton outlet
air jordan pas cher
toms shoes
toms outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet stores
cheap jordans
adidas originals
kobe 9
michael kors
kate spade
coach factory outlet
michael kors handbags
20167.23wengdongdong