Wednesday, November 18, 2009

::gEng PengEmbaRaaN akhir edisi PauLus aNdreW::


Aku sempat bekenalan dgn paulus endrew. Murid tahun 1 yang istimewa sebab kaki die cacat..kecik sebelah nk berjalan xleh nk seimbangkan dua2.

Cacat sebab masa kecik die terjatuh.. mungkin patah..bila bwk ke hospital doctor suruh ibubapa paulus ni selalu dtg hospital untuk rawatan selanjutnya..dieorg mana ada duit.nk ke hospital miri pon makan duit beribu 1 hari perjalanan. Sebab xbuat rawatan paulus trus jadi tempang.walau mcm2 ubt tradisional dh dieorg buat.

Satu perkara yg aku tgk dekat pulus ni kesungguhan die nk belajar.baru darjah satu tapi nk sgt ke sekolah. Die ade abg dgn kakak yg ddk dekat asrama. Sebab die beriye sgt nk ke sekoalh jadi mak apak die pon hantar die ke asrama dkt sekolah long sait ni. Die boleh jln mcm biase tapi kalau nk turun naik tangga masalahla sikit.. bila die main dengan kawan2 die pon terbatas. Sedeyh sgt. Aku msk asrama die..pagi2 sblm g sekolah die uruskan bj seluar yg die nk pakai dgn sendiri.. Cuma kdg2 jeh abg die tolong.. sebelum g sekolah sempat sidai baju lagik..

Paulus ni sgtlah pemalu 2 hari aku dkt sini aku xpernah dgr suara die.senyum jeh memanjang dengan gigi kapak die tuh. Tapi die mmg minat nk membaca..nmpak aja buku terus capai. Walau xtahu nk baca tapi die tgk gnbar pon jadilah..

dapur keluarga paulus.. sebelah kanan atas tu adalah rahang ba alip ba ya.koleksi sebulan mungkin.

Smbil jln2 melawat kwsn kmpug long sait aku g rumah mak apak paulus nie..saja nk tgk rumah die mcmane.. mau xtekejut bile msuk jeh ank babi dlm rumah..dh mcm kucingla plak..tapi xcomei ok.babi hutan bukan babi pink tuh.

Ini keadaan dalam rumah paulus..xada blk tapi ada khemah utk xtvt suami isteri kot hahaha.siot jeh aku sempat pk,..tapi kebnyakan dieorg beroperasi dlm hutanlah.xcaya research ah..aku dh study taw psl org penan nie awal2lah..ekekekeke.



paulus sekeluarga.

tapi bila tgk keadaan rumh pulus ni mmg eloklah die letk 3 orang anak die dkt asrama..selesa sikit nk belajar..

ddk dlm hutan baru 4 hari aku dh xingat tarikh,hari,..talipon pon aku ltk merata..xrisau lgsung dgn org luar,,mmg otak aku dh diset hidup dgn org penanlah masa tuh.
2 hari dkt long sait jugak buat aku tepk mcm nk jadi wakil rakyat dkt sane hakhakahk.tapi betullah. Wakil rakyat die langsung xjengok.kuang ako gile.xda langsung pembelaan msyrakat penan nie.rakyat didahulukan konon..tapi kiteorg yg tinjau sendiri mslh dieorg ni ape kes.

Aku harap outreach yg akan dtg semua kementerian ade,..sakitlah kalu semua kpm nk uruskan.semua pihak perlu amik taw psl dieorg ni.alhmdulillah atas pengalaman yang aku rasa aku xkan dpt smpai bile2 kalu bos xplh aku..walau sorg ke korea dan aku dipilih ke sini rasa bertuah sgt2.ada duit byk pon belum tentu aku leh dtg sini.korea bile2 leh pegi(sedapkan ati.haha) Team kpm dan juga lect2 dari ipg yg sgt2lah bekerjasama dan paling sporting buat aku rasa lagi semangat nk teruskan pengembaraan ni..thnk ya kasi peluang ni.

Hari terakhir aku dekat long sait..aku menangis bukan sebab sedeyh tgglkan bdk2 dkt situ tapi aku sedeyh sgt bile paulus bukak mulut salam dan ucap “terima kasih.” dekat aku.

*sebak.

Jaga diri ya paulus.dawai lakau.(selamat tinggal.)


akhir kata..Undilah saya.

::entah mkn apa paulus mlm ni.

7 comments:

guru sambilan said...

penuh kasih sayangla.
kalau saya diberi peluang entah sampai tak tahu bila.
sekolah mereka ni di bawah kementerian pelajaran?
tq.

sepul said...

oit jan. aku masih ada cuma bulan november terlalu sibook la. weh bestnya dpt buat outreach pi kampung pedalaman mcm nih. memang dah menjadi impian aku wey nak masuk kampung2 pedalaman ni pastu bawak gula2 untuk budak2. then bawak cd blue kasi kat orang dewasa. hahahah takde gambar topless ke kat kampung nih>?

aloy_paradoks said...

ah kau ni, buat entry tacing tacing lak..

FareeZan said...

guru sambilan: ye cikgu. semua sekolah di bwh kpm atas tanggungjwb bhgn pendidikan khas. :)

sepul: ko tu patut g. kmterian kesihatan patut buat outreach jugakla.sian dieorg kudis2 kat kat sane. eh mustila ada. tapi aku amik yang lelaki aje. hahahaha.

aloy: ah biala sekali sekala.dr kau selalu buat entry merepek. semua di luar kawalan minda huh.

sweet.ants said...

wow, pngalaman berharga...best sgt2 cte ejan ni...dpt tgk real kehidupan dorang...tahniah :)

cikwa said...

tahniah ejan..tahniah....wey satu jek soklan..ko masuk x umh budak ni..?ko pakai kasut kew idak??

fareezan said...

sweetants: mcm xpercaya pun ada aku dh pernah smapai sana.

weeda: mule2 bukak nsb xlgkh lagi trus pakai kst blk.