Friday, October 16, 2009

::1MaLaySia::

hai.selamat cuti.selamat deepavali.selamat pesta cahaya.selamat pegi open house.selamat bersesak2 di jalan raya.. adalah dinasihatkan xyahla buat open house besok..sebab kasi chance kat kaum india nk beraya dgn selesa di jalan raya.hehe.

1 malaysia..1 malaysia..tapi taw x ape 1 malaysia tuh?kalau nk cerita pasal 1 malaysia aku ngn family dah lame amalkan 1 malysia nie.jiran2 sekeliling rumah semua bangse lain. kami membesar dgn kawan2 yg lain kaum...xde mslh smpai sekrang.malah family sebelah kader baba pon amalkan perkahwinan 1 malaysia haha. apak aku dgn makcik jeh kawen dgn orang melayu yg lain ade kawen dgn cina,india,pakistan.. xde hal pon.sb tuh muke masing2 meriah wakaka. atok ngn nenek aku pon 1 malaysia jugak haha.dan jgn ty asal usul kader baba.aku penin.

arini aku buat entri khas utk sambutan deepavali.walau xselengkap mana okla kasi ilmu pengetahuan sket...ha nk gelaklah tuh kate aku smbut gak raya deepavali ni.. huh!tapi knp nk gelakkan?kate tadi 1 malaysia?the?


ini namenye kolum.hiasan dekat lantai yang kaler2.. material yg digunakan hurmm kalau xsilap beras yang dah diwarnakan..macam kita jugaklah raya kene ada pelita xpun lampu liplapliplap.. bagi dieorg kolum ni lambang kemeriahan deepavalilah.aku pon penah ada pengalaman buat benda nie..tolong jiran depan rumah masa kecik2 dulu..eleyh mesti korg xpenahkan.

seterusnya nyalaan lampu..hiasan lampu ni mcm tanda deepavali dh mula.. yela dah kate pesta cahaya..tgk kamera jeh dh taw aku g shooting pasal deepavali kan..hehe. ok ape bekerja smbil timba ilmu. satu kelebihan bekerja dalam bidang nie :)

macam agama yang lain..upacara sembahyang di pagi perayaan.. mcam kita ada sembahyang raya..macam dieorang ni pon ada upacara sembahyang sendiri atau g kuil. bagi memberkati perayaan yang disambut katenya. tapi kalau ikut cerita sebenar dieorg ade 1 upacara mandi minyak.. sebelum upacara sembahyang nie.

see.. 1 malaysia kan?sape kate kita org melayu kene berbaik dgn melayu jeh.. kdg2 sedeyh plak melayu same melayu nk gaduh bagai,.. tapi bangsa lain dgn kita xde mslah pon.. kdg2 bangsa lain lyn kita lagi baik dr bangsa sendiri.. contohnya kejadian smlm.. aku dgn amelia dan adik beradiknye menyebok jugak nk tambah sesak dkt festival jualan barangan india dkt kl sentral.. amelia semangt 1 malaysia so dia nk beli punjabi suit. satu kedai tawar aku dgn harga murah..tapi dgn bangse die,dia kasik harge mahal..harge lain dari kiteorg.. tawar menawar pon senang dgn dieorg nie.. lihat mereka baik hati jugak kan itupun kalu sebab ikhlasla,,bukan sebab kiteorg cun wakakaka..matila..syok sendirik!

walau aku sakit hati ade sorg mamat tuh ty aku "are you muslim?"

awat bengap sgt,,dh aku pakai tudung muslimlah. siot jeh.huh.tapi xpe sebab die kasi arge murah aku maapkan.ekekeke


epy deepavali...muruku jgn lupe hehe.
1 malaysia peace!
liputan utk siaran www.eduwebtv.com (berita/news)
tayangan 17/10/2009

13 comments:

Firol said...

baik dengan semua...agama pun galakkan

aloy_paradoks said...

ye Jan,,, aku tau kau duk kat estet dulu..

Tukang cerita said...

cencorot...
salam satu malaysia
:)

sepul said...

vanakam.... happy deepavali.

intan kurus said...

interesting.ari2 ak g lil india town ipoh pon.murah babe. siap tanye kite nk suit ni harga bape.hehe.harga asai 200.last2 ak dpt 60 hennget je.pes2 accersori die sume bwh 10 rinngit.wokey la tok collection je.bukan nk pakai ari2.satu best ak tgk kat sini yg xde kat kedai yg jual baju kurung n kebaya, dorg ad tailor in every each kedai yg juai sari and punjabi suit dorg nie.so dorg bleh outter siap2 utk ko dan2 2 jgk. asal bju xde sleeve dorg dah standby nk tambh sleeve..kecikan,besarkan,sume bleh..hapy dewali.=)

FareeZan said...

cikgu firol: ye btl tuh cikgu,.

aloy: ha taw pon..padeli pon anak jati estet gak haha

kak nurul: salam 1 malaysia gak..pe cite islam hadhari ek?

sepul: vannakam..epi dewali..ammak!

intanGEMOK: ah ko sume bangse py raye ko ske nyibuk..haha. eh tingat lil india dkt klang.. syok g shooting kat sane ms projek foto dl..baik2 sume cm aku kat india lak hehe.. dgn merah mase tuh..eh merah?selamat deepavali merah.

sweet.ants said...

hepi deepavali...i sukak column (klu x slh ejaan) tu. rjan jom ajk yutat joget2 depavali :D

yutat said...

apsal lak aku joget2?siot...ko r zura, ajk ejan..dier dulu2 siap menari utk pringkat uitm2 lg...
dashooot tu hahahahahahahahahahaha
smbil gelak guling2!!

sweet.ants said...

yutat bukan ko teringin sgt ke nk joget2 depavali ari tu? xnk ngaku... ;p

yutat said...

eh aku lak...aku cmre men je..ko n ejan r, try pkai sari, meh aku wat liputan live lg hahahahaha

fareezan said...

aku xdehal.juara estet ok.

Qing Cai said...

michael kors wallet
cheap oakley sunglasses
designer handbags
cheap nfl jerseys
snow boots
wellensteyn jackets
canada goose outlet
ray ban
prada handbags
oakley sunglasses wholesale
ugg boots
montblanc pens
lululemon outlet
coach outlet store
louis vuitton outlet
nike huarache
swarovski outlet
true religion jeans
oakley outlet
nike air force 1
michael kors handbags
ugg uk
oakley sunglasses
thomas sabo uk
christian louboutin
gucci
cheap jordans
replica watches
cai20151020

dong dong23 said...

michael kors outlet online
jordan 3 infrared
ghd hair straighteners
michael kors handbags
burberry handbags
adidas shoes
ray ban sunglasses
timberland boots
jordan shoes
adidas superstar
louis vuitton outlet stores
longchamp outlet
michael kors handbags
rolex watches
nike air max 90
rolex watches outlet
adidas stan smith
nike uk
fake watches
supra shoes
coach outlet
christian louboutin sale
tory burch outlet
ray ban sunglasses
cartier watches
nike free run
michael kors outlet
louis vuitton outlet
air jordan pas cher
toms shoes
toms outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet stores
cheap jordans
adidas originals
kobe 9
michael kors
kate spade
coach factory outlet
michael kors handbags
20167.23wengdongdong