Tuesday, October 13, 2009

::anaK Emak::

sebab masakan aku menjadi jadi boleh mengaku ank emak.bangge ok aku msk tanpa cal mak. sebab aku taw mak akan downkan aku selama 15 minit. baik aku berusaha perah otak utk igt.sape xbebel kalu tiap2 kali ko nk msk dh 5 6x nk cal ty resepi benda yg same kan..

akibat kene keja di mlm hari, jadi aku cm xbuat ape kat umah mainla masak2.menu t.ari kita mudah saja.pajeri terung.sape xpenah dgr, sedeyh!


bahan2:

bahan a(ditumbuk)

4 ulas bawang merah
4ulas bawabg putih
1/2 halia

bahan b

sedikit bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1/2 mangkuk rempah daging
1 cawan santan
sedikit gula
sedikit garam
2 batang terung panjang.


cara memasak:

panaskan minyak,,goreng bahan a sampai wangi dan garing..masukkan sekali bunga lawang dengan kulit kayu manis.
kemudian masuk serbuk rempah kari daging yang dh dibancuh sikit dengan air..tunggu sebati dan agak mengelegak sikit masukkan santan beserta dengan terung.

gula dengan garam pandai2 bajet ah.mskla smpai rase dh masak.nk pekat, perlahankan api kacau pelahan-lahan.

selamat mencuba

gmbar ni aku cilok.xder mknenye cntek mcm nie..akunyer lagi cantek.heh.

kalu agak2 xsedap dan xberapa yakin.. anda dinasihatkan hantar mesej berantai pada rakan-rakan serumah atau sape2 saje yg akan rase mkkanan anda.mesej berantai sepert:

"kawan2 sila mkn di rumah. aku msk pajeri terung.xsedap tanggung sendiri.bai."


aku xpahm pe mslh ikan goreng ni bile aku goreng mesti tertanggal kulitla, melekatla.. jgn nk slahkan kuali plak. mak ak pon guna kuali murah gak kat umh xdela plak jadi cam gini. mmgla aku xngam ngn acara menggoreng ikan nie.
hidangan pajeri tadi disyorkan makan dengan nasi panas dan ikan goreng ataupun ikan kering.

11 comments:

.::haS::. said...

mengikut kata mak aku..salah 1 sebab melekat bila kita basuh ngan asam bagi hilangkan hanyir, then x bilas bersih2..ada lagi asam2 tu..tu yang melekat..kurang asam betol..hehe..

fakta atau auta??.i dono..

ZaritH said...

x pun ko xlumur ngan garam+kunyit rata2 kot.. tu yg setengah tpt terburai tuh...

tp kan.. drpd rupa ikan goreng ko ni aku dh terbayang2 dah rupa pajeri ko.. baik ko upload gmbr pajeri tuh sblm aku terbayang imej yang tersasar jauh..haha!

hazlynda kushairi said...

ejan dah pandai masak!!!
gile aaahhhhh!!!

..izza.. said...

sedap nye pajeri terung...dah lama x mkn..next time ko wat, invite aku k..haha

weeda said...

ahha..sian ikan ko..sopak jadinye...hehe..tulaa minyak x panass lg dah buh ikan mana x nye jadi gitokn...dok sebok nk igt resepi laa tu..ishish...len kali tepon aku ..aku x marahnye...compem ikan ko terbaikk hasilnye...

weh aku ucap tahniah le kat ko..hebat2 akhirnya ejan telah menjadi seperti wanita2 sejati didunia ini..cewahhhh....

sweet.ants said...

terer laa ejan masak pajeri terung tu..kite pon x reti.tahniah!

intan kurus said...

kau x yayed buli die pakse masak sampai nangis2 xla TERJADINYA MIRACLE mcm ni..naseb baik bibi ko cept pickup yayed wehh,,,cettt pajijan.2 belum goreng keli meli lg.haiH~ ce try mase ko goreng 2 ko tutup kuali 2.rs cept skit garing die,dinding pon x kotor, xpyh pakai tisu scottt.

intan kurus said...

bibi lak..bini..he*

FareeZan said...

has: oh yeke.aku rase ikan tuh dh separuh hancur aku gosok bau die.btl2 kurang asam la kot.hehe.

zarith: ah xpe.bia rupe xcantek tapi sedap..sedapker?hehehe

weeda:aku dh jadi sejati dari ko la..lame dah.hahaha.

ko py fakta xleh pakaila.ko taw x aku punye minayk punyela panas taw x dh try cuit tgn dah aku rase panas. huh.

betty: oi cik kak xyah kagum ah.haha.xsehebat lempeng ko tuh..hurmm rindu nk lempeng ko! :P

sweet.ants: usaha tangga kejayaan.yeehaa. :P

intanGEMOK: ko ni kalu komen xpjg xsahlakan.pastuh dhla komen nth ape2 xphm!bm dolu ko amik 2x ek lupe plak.

semenjak jambu xde di sisi aku berdikarilah..hehehe. ko xyah nk kecoh2 pasai org lain yg ko tuh mcmla pandai sgt msk.lagila nk kawen dah..stakat terung planta ko tuh tiap2 hari ko ingat rumahtangge ko ngn jedy leh bahagia ke?

ko jgn ingat terung planta tuh buat jedy subur ko leh beranak anak ramai.

bai.

intan kurus said...

allla..ak nk bg hitt nuffnagg ko.hihihih.ko gak kaye nanti.salah skit pon ak betoi kan.ko yg sekma.bce guna bahasa baku wat pe la gile.

jambu oh jambu. sekarg asyk nk belari je..nyampah ak.huhuhu.jiwang sekrg budk 2.ak nk pesan sket kat amelia jgn manje sgt ko nie die nk msk kan.elok la ko pandai dah guna santan.alhamdullialh.hehhehe.bila la ka leh rs pajeri terung ni.
ak nye terung planta couture(betoi eh eja?) ak kene ad lesen baru bley buat wokey.
ala..yg penting cinta jann....abg jedy kan pandai masakkk..die masak ak cuci la pinggan..=P

intan kurus said...

byk jgk keslahan ejaan dn tatabahsa ak ini~kuku panjang jari berat