Wednesday, June 3, 2009

::ZAMAN DOLU-DOLU, EDISI: CIKEN RING

hari sabtu.bosan.kebiasaan sabtu malam aktiviti bebas. xkose aku nak berasak-asak dgn junior2 berebut tpt semata-mata tgk cerekarama. mlm sabtu mlm syurga buat aku. koop (koperasi) asrama beroperasi. aku suke.sebab ato sibuk jdi kepala koop.kdg2 tokeynye aloy.ikut sukeati dieorg sape nk jaga sb msg2 gila kuasa dan perasan hensem sb nak tarik perhatian pelanggan aspuri. setiap mlm sabtu jugak aku mewah dgn stock mknan ringan.bekalan dari ato.mau aku xsuke.

mkan malam hari sabtu disaji dengan kari ikan.errkk.aku kurang selera bau hanyir ikan yg xdibasuh dgn air asam jawa mungkin. jadi aku dgn roxy x ke dining.roxy hulur 2 hengget pada ato mau kirim keropok ciken ring. 10 peket. tamak akibat tak mkn malam kat dining. kwsn taman asrama yg hidup segn mati xmau jd port aku dgn rozi menenagkan jiwa. 4 ahli yg lain sibuk dgn agenda msg2. mcm2 kami bincang. ttg mase dpn kami. hala tuju kami. xlupa bualan kami ttg senior gila kuasa kak fatty yg kami benci. sblm balaci2 teriak dari bwh kami berdua naik ke tgkt 2. mlm tu kami tido awal.

jam 3pagi aku terjaga.pundi kencing yang agak suam2 kuku beri signal utk cari mgse ke toilet. hampir terkucil aku turun dr katil bila terpandang makhluk genit berambut maggi cintan kembang ddk bersandar tepi loker duduk mcm memerang.

“ko pehal roxy?”
perot aku skt gile
“nk berakker?”
x!aku xthn skt nk mati nie.

jam 330 pagi roxy diusung dgn baju kelawar ke hospitl teluk intan.
lupe aku nk kabarkan.selaku biro kebajikan pastinya aku bertanggungjawab dengan tugas ini selain ditemani warden, cikgu azalina. maknanya aku ketua biro kebajikan mase tuh la.

spjg perjalanan sampaila dalam bilik kecemasan roxy munth teruk.
smpai dalam blk kecemasan keadaan jadi panik. aku dgr doktor kate roxy muntah kuning2 kehijauan. keadaan mungkin serius.aku dgr die kasi laporan sama cikgu aza.

*aku gelaba hampir menitik air mata.

dalam 5 minit aku blur. roxy xabes2 muntah kuning.berbesen2. doktor muda agak ensem itu dtg pada aku “ die ader mkn ape2 x tadi?” aku geleng.
doktor muka panik lagi. aku menangis. pk smpai ke tahap roxy akan mati.gile kejam.

xsempat aku kesat air mata,….. makan?warna kuning? aku terpikir sesuatu.

“doc! membe sy ader makan tadi.die makan ciken ring smpai 10 peket.kropok warna kuning.”

2ari lps kejadian roxy selamat dibedah akibat appendix yg dpt dikesan. kalau xsebab ciken ring yg bewarna kuning pasti doc xtaw roxy sebenarnya ada sakit appendix.

3 comments:

aloy_paradoks said...

ingat roxy mengandung tadi..... hahahahahha

sepul said...

huii best gila koop bukak hari sabtu.
ciken ring pun faveret saya tapi setelah dimarah oleh emak saya, saya telah insaf dan telah tidak makan ciken ring sejak sekolah rendah lagi

Tukang cerita said...

heheeee.....
appendix memang selalu dtg mengejut...
tak makan chicken ring pun, kawan adik akan sakit...

tapiiiiii....
byk kelakar ini cerita!!!
:P