Monday, June 1, 2009

::ZAMAN DOLU-DOLU, EDISI: KULIAH SUBUH

(ENTRY PJG.XSUKE JGN BACA.)

malam sayup-sayup tapi katak rancak berceloteh.
aku tengok jam dinding dining yang agak kampung itu
jarumnye sasar tepat pada angka 1030.

xsmpat aku toleh pada gadis berbaju kurung cotton
yang sedang bertelangkup atas meja dengan buku matematik tgkatan 4
kedengaran satu bunyi segerombolan mkhluk yang
menyeret kasut seakan menyerang dining. mangkok py bdk aspura
kebulo sgt nk supper..

“roxy bangun!!bangun weyh!! bdk aspura dh msk!

mata roxy kuyu mengalahkan mat ganja. merah
mcm saga. die kesat2 air liur dan buat2 kewl mcm xder ape2.
kami dh biasa itu rutin die kalu waktu study malam,ejan beso dh get ready kemas buku-buku ats meja.jaja tekun mengire.irin pon berlakon same.aku dgn tipah macam biasa berangan tk sudah atas alasan study dalam dewan mkn xselesa bagi kami.

menu pe mlm nie?ty tipah yg hantu biskut.
mm nth2 roti 4 segi. balas roxy yg agak cerewet ttg mkn.
bkn roxy jeh aku pon same.kalu mknan xkelas jgn harap kami nk ambik.
gile belagak.

smtare tg tipah yg bertr tersipu2 cvr akibat disuit2 oleh beruk2 aspura smbil melahap roti kering yg dicich dengan ayo teh o,aku jenguk2 tpt mkn aspura.itu rutin harian aku. xkira mkn mlm ptg atau tghari.wajib buat.

ok ada.
*aku senyum*
dia bls dngn kenyitan mata.
*ok cukup utk buat aku tido lena mlm nie.

jenguk lagi.takde isyarat dari tayan.
maknaya tayan cuti jadi posmen ajib.
ok xpe.kenyitan mata tadi dh memadai.

sampai dorm msg2 tukar uniform.
aku anti bj kurung.tapi selama 5 tahun tu la uniform aku.
wajib pakai masa makan dan waktu study. gile skema py asrama.
masing2 dah landing atas katil irin n jaja. itu nasib bdk2 yg berkatil bwh.
port terbaik. kebiasaan kami akan tido berlima atas 2 bijik katil yg dh dicantum. jaja, tipah,irin,roxy dan aku.ejan beso tido katil atas disebabkan fizikal die yg begitu lonjong tak setaraf nak tido dgn kami yg agak kiut.

mcm biasa sekitar 1130 balaci2 asrama akan memekik dari bawah.”semua tutup lampu jam dh pkl 1130.” mcm bangang. sblm tido, gosip,segala laporan harian atau lebih tepat resolusi xtvt seharian dibentangkan. pokpekpokpek jam 1230. mata takkan pejam kalu tipah xpejam dl sb die presiden kepochi kami. syyhhhhhhhhh!” isyarat mulut dari bdk yg agak kurang aktif pada waktu mlm buat kami serentak diam dari terbahak2 ketawa.

“eleyh kecoh bsk bkn skolah pon.” balas irin yg agak celupar.

*masa utk tido*

“eh besok sabtu ek?aduhh…. ok agkat tgn sume mcm biasa.
ya allah, makbulkanlah doa kami.ko batalkanlah kuliah subuh pada bsk pagi.
amin………. serentak mengaminkan doa roxy.

“allahhuma bismika ahya wa amut.”

*lelap

di asrama setiap waktu kami wajib berjemaah. termasuk subuh.
tipah manusia yg rajin bangun subuh awal sebelum kami. kali ni kejutan die lain dr kebiasaan.

bagunnnn weyyhhh!!!!! matii!!!!!!!!!!!!!!!!!
kite jeh tggl nie! dorm kosong!

kami taw makna kejutan gelabah tipah. msg2 tjk gelabah dalam ati.
terkiput2 kami menuju ke arah suara yg keudara dari corong mikrofon.
jalan bagaikan terawang atas angin.selipar lgsung xberbunyik.
smpai kat pintu pagar, msg2 bersimpuh tepi tangga surau aspura. dengan automatiknya suara bergema tadi senyap sekejap.sebelum menyambug,

“oh selamat dtg puteri2 yg dihormati. anda tetamu yg terhormat.sila bangun dan duduk di barisan hadapan.jemput ye.jgn malu2”

ye.jemputan sinis ustaz ajis yg digelar ujal oleh bdk2 aspura.
dgn muka setebal murtabak kami beratur duduk bersimpuh lengkap bertelekung smbil diperhatikan oleh bdk2 aspura seakan kumpulan spice girls mahu beraksi pada jam 730 pagi.mmg syial.

dikala itu jugak aku tunduk tersipu. mata aku x lagi ligat mcm biasa.
aku harap sgt masa tuh takder kenyitan mesra. kalau x sumpah aku akan terajang dia.

tuhan makbulkan doa kami. maknanya tuhan sygkan kami. kalau x smpai mati kami xsedar doa roxy itu ajaran sesat.

terpahatlah nama kami dalam buku merit dimerit. kalau xsilap aku, muka surat yang ke 40 bagi tahun 2000.

3 comments:

Tukang cerita said...

huwahuwahuwa,,,...
akak gelak goling2....

ya ampunnnnnn....
:P

aloy_paradoks said...

budak jahat aspuri..... benci tau...
gua gaduh besar tayan masa Upper six... kalau boleh rasa nak pelangkung je hidung die dengan tray asrama... biar cacat habis.... hahahahaha,,,,

FareeZan said...

kak nurul: tu la peelnye kak oi.zaman jahiliah dulu-dulu.

aloy: aku jeh baikla.asalla? sb die nk ngn ko berebut jadi ketua asrama?ko xbaikla die kan bdk istimewa heh.