Friday, December 12, 2008

::Mencari Syorga::

disebabkan rerakan kat umh aku sume blk kmpg coti sakan
smlm aku mnumpang umh mkck aku kat ampang
dan aku dikejutkan dgn 1 berita.....

makngah: "kak p**** anak mak long kene tahan..taw x?

aku: "hah?tahan aper?"

makngah: "hurmm kat china..dlm penjara..tg hukuman gantung"

aku: "ape?astaga................(smbil tergamam)kes aper?"

makngah: "ape lg juai brg tuh la..dh xleh slmat dh..keje org negro lakhanat!!"

aku tekejut gle ble makngah gtaw aku..slame ni aku dgr cite org ..aku bc paper dok ngomel2 mrh kat dieorg yg snggup buat keje tuh..tp tgk2 sedare mare aku pon ader gak yg terlibat.. masyaallah..

aku kan kipochi trus cl mak aku gtaw... ini respon mak aku...

mak: "astaga...dh xder iman ker? 2la kita keje kene igt tuhan buat ape2 pon igt tuhan, byk lg keje halal kite leh buat kenapala die sggup buat keje2 gtu? kamu tuh kat sane bla bla bla(sesi bebel kat aku plak)

aku: "dhla mak, kite xtaw die kene aniaye ker or mmg buat keje tuh.."

mak: "2la kite kene ati2 skrg ni mcm2 hal..kite doala kat die buat solat hajat ker kasik lorong kat die..dh 2 mcmner?"

aku: "nk buat cmner per xleh nk buat pe dh..."

mak: "hurmmm...*smbung bebel..."

nthla aku no komen sb aku xtaw pe yg sebenarnye terjadi..samada die rela atau terdesak itu aku xpasti..zaman skrg ni mcm2 org leh buat..

aku post en3 nie bkn utk burukkan sesiapa or nk burukkan sedare mare aku tp BUAT IKTIBAR PADA SEMUA DAN JUGA DIRI AKU............

nauzubillah...

ya Tuhan kau lindungilah kami sekeluarga dan jauhkanlah kami dengan perkara2 yang mungkar .. ,..amin.

jadi kite kene berhati2 pendatang asing kat negare kite nih mmg byk sgt melambak2 dh.. serius ckp, aku plg benci org2 arab n org2 negro yg dtg kat cni dieorg ni kurang ajo sesgt!! blahla weyh dhla menumpang kat negare org nk buat taik lak!!!


sekian..renung2kan dan selamat beramal........

7 comments:

deeshizuka said...

ayat last paling tak tahan.. hahahaha..

daiyamondo said...

ak kenai ke jan?cam xpenah jumpe kot.weik asal ko mention org Arab dulu?marah aa cpah cam gini.hehhehe

Aloy / NuruL said...

serius ckp, aku plg benci org2 arab n org2 negro yg dtg kat cni dieorg ni kurang ajo sesgt!! blahla weyh dhla menumpang kat negare org nk buat taik lak!!!

p/s;diorang berak kat ne Jan?

izza said...

klako la aloy/nurul ni...bleh plak die tnye berak ktne...adooii..
papepun doa² la utk sdara awk tu...masih ade peluang lg...insyaallah

f a r e E z a N said...

dee:lowh btlla dee..kuang ajo sesgt!

intan gemok: ko xkenai sb aku pon xrapat ngn kazen aku ni xpenah bwk kamu jmp pon..ala mama kamu xbc blog aku kan?kan?hehe

aloy: jgn sengal leh x huh!! berak merate2 kat dpn umh ko

izza: aloy ni mmg sengal.. yela izza smge die slmat kat sane..

Aloy / NuruL said...

aku sengal?
or sekarang ko kata aku sengal la ye,,dulu kata sayang la,,apa la,,,

nyiur gading baru hendak berbuah,,pokok senduduk tak berbunga lagi,sudah dpt gading bertuah, tanduk tdk berguna lagi...

menci aii tau..

f a r e E z a N said...

hakhak abes madu buang bersepah2la...muahahaha tp ko ttp dlm atiku aloy haaakktuii